Akta Pengambilan Balik Tanah (Akta 486): satu tinjauan terhadap proses pengambilan, penentuan dan pembayaran pampasan serta tindakbalas penduduk setempat / Mohd. Rizal Ismail - Ismail, Mohd. Rizal (1999)
Akta Pengambilan Balik Tanah (Akta 486) 1960 adalah merupakan suatu undangundang yang berkaitan dengan pengambilan tanah yang telah berkuatkuasa di Semenanjung Malaysia pada 13hb. 0ktoberl960. Akta atau undang-undang ini adalah berkaitan rapat dengan prosedur pengambilan balik tanah oleh Pihak Berkuasa Negeri dan juga penaksiran pampasan terhadap tanah-tanah yang terlibat di bawah pengambilan tersebut serta perkara-perkara lain yang bersangkutan dengannya.1 Akta Pengambilan Balik Tanah 1960 ini diwujudkan adalah bertujuan untuk menyelaraskan sistem pengurusan atau pentadbiran tanah terhadap tanah-tanah yang terlibat di dalam pengambilan semula oleh Pihak Berkuasa Negeri. Tujuan pengambilan balik semula tanah oleh Pihak Berkuasa Negeri ini adalah untuk tujuan yang tertentu seperti yang telah diperuntukkan di bawah seksyen 3, Akta Pengambilan Balik Tanah, 1960.