Perletakan Sekolah Jenis Kebangsaan (Cina) Tsung Hwa di Pusat Bandar Kuala Kangsar, Perak / Fatin Farhana Mohd Suhaimi - Mohd Suhaimi, Fatin Farhana (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2012)
Kajian perletakan kawasan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Tsung Hwa merupakan kajian bagi mengenalpasti isu dan permasalahan yang bakal timbul jika peletakan sekolah adalah berdekatan dengan kawasan perniagaan yang sudah tentunya meliputi pelbagai aktiviti pengkomersialan di dalamnya. Kajian Ini telah mengkaji isu dan masalah yang timbul melalui pembacaan dan juga melalui kajian lapangan di kawasan kajian iaitu sekitar kawasan Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan (Cina) Tsung Hwa. Melalui pembacaan, fokus diarahkan kepada garis panduan bagi perancangan pembangunan kemudahan institusi manakala melalui kajian lapangan pula, isu dan masalah diperoleh melalui soalan kaji selidik responden yang dijalankan terhadap 2 golongan iaitu ibubapa dan golongan peniaga kawasan sekitar. Seterusnya, bagi melihat pola permasalahan yang timbul di kawasan kajian pula, kajian analisis dan hasil penemuan telah dilaksanakan bagi mendapatkan hasil analisis penemuan yang akhimya telah memandu kajian dalam mencadangkan beberapa cadangan penambahbaikan kawasan kajian yang dipilih ini.