Pengurusan chip di industri / Adam Sidek dan Amirudin Mohamad Ali - Sidek, Adam; Mohamad Ali, Amirudin (Faculty of Mechanical Engineering, 1995)
Di dalam proses pemesinan, lapisan logam digerakkan dengan sistematik dari bahankeija melalui gerakan matalat pemotong. Kepingan logam yang dibuang ini dipanggil chip atau tatal dan ianya berlaku apabila adanya pergerakan yang relati£ tekanan dan geseran di antara mata alat dan bahan keija. Chip yang terhasil ini merupakan suatu yang kebiasaannya dianggap sebagai bahan terbuang. Chip diabaikan begitu sahaja tanpa memikirkan nilai dan kesannya kepada industri. Oleh itu, satu pengkajian mengenai pengurusan chip perlu dilakukan untuk melihat sistem agihan chip di industri di negara kita, membuat analisis terhadap cara pengurusannya dan mencadangkan cara yang terbaik menangani masalah ini. Pengkajian dilakukan dengan mengadakan lawatan ke beberapa buah syarikat dan industri.