Laporan cadangan rekabentuk dalaman Noor Arfa ‘Soft Furnishing’ di The Curve, Aras 1 G27, 47800 Damansara, Kuala Lumpur / Syujairi Dzarfa Rudini Arshad - Arshad, Syujairi Dzarfa Rudini (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2006)
Tujuan laporan akhir ini dibuat adalah untuk menganalisa projek akhir bagi kursus Diploma Rekabentuk Dalaman. Tajuk projek yang dicadangkan ialah Cadangan Rekabentuk Ruang Dalaman "NoorArfa Batik Soft Furnishing" dan imej korporat di the Curve, No.6 Jalan PJU 7/3, Mutiara Damansara,47800 Damansara, Kuala Lumpur bagi Noor Arfa.Sebelum menjalankan kajian ini, pelbagai prosedur perlu dilalui mengikut peringkat-peringkat tertentu. Pelbagai faktor penting perlu diambil kira termasuklah persekitaran luar tapak.Langkah pertama sebelum melakukan projek ini ialah mengenal pasti setiap masalah di tapak cadangan. Mengenal pasti masalah, mengkaji masalah dan mencari penyelesaiannya dianggap sebagai suatu elemen penting yang harus dinilai dari perspektif yang sewajamya. lanya bertujuan untuk menyelesaikan setiap masalah yang ada dengan cara yang lebih efisyen dan sistematik agar ianya sesuai dengan projek yang dicadangkan.itu,kajian terhadap butik, kilang dan pusat kraf juga diambil kira sebagai kajian kes terhadap projek ini yang mana ianya mempunyai hubungkait dengan projek ini. Sehubungan itu, kajian dan proses pengumpulan data ini akan diterapkan dalam proses rekabentuk untuk melahirkan suatu rekabentuk yang selesa, menarik, seimbang dan menarik disamping mewujudkan imej dan gaya yang tersendiri, Justeru itu, satu perancangan yang teliti telah dibuat sebelum mereka bentuk cadangan ruang yang diinginkan.Beberapa aspek penting perlu diambil kira untuk memastikan ruang yang dicadangkan mempunyai kepentingan dan dapat memenuhi keperluan pengguna.