Laporan cadangan merekabentuk dalaman" Institusi Pusat Bahasa di Lot 67 A , B , C dan D, Persiaran Greentown 7, Greentown Business Centre, 30450 Ipoh, Perak Untuk Institusi Inter Culture Language School / Maizawani Shaari - Shaari, Maizawani (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 2004)
Pusat bahasa adalah sebuah institusi yang menawarkan pengambilan kursus bahasabahasa yang pelbagai yang sering wujud berdasarkan kepada tuntutan kawasan setempat. Hari ini, pusat bahasa semakin hari semakin mendapat perhatian masyarakat di Malaysia. Kesedaran di kalangan masyarakat tentang kepentingan menguasai bahasa lebih daripada satu telah menjadikan pusat bahasa semakin banyak tumbuh di Malaysia ini terutamanya di bandar-bandar besar seperti Kuala Lumpur, Johor Bahru dan Iain-lain. Ini sedikit sebanyak telah membantu sektor ekonomi negara kita disamping mewujudkan satu suasana pembelajaran yang baik serta membantu menjadikao. negara kita ini sebuah pusat tumpuan pembelajaran dan pendidikan. Selain daripada itu, usaha-usaha yang dilakukan oleh pusat-pusat bahasa ini yang bukan sahaja memberi keuntungan kepada mereka sendiri tetapi juga sedikit sebanyak telah mendorong negara kita lebih dikenali di dalam era globalisasi yang semakin mencabar ini, di samping dapat memartabatkan jati diri dalam mengejar arus kemodenan.