Rumah pintar: ciri-ciri dan keberkesanannya (kes kajian: Kondominium Vista Millennium, D’Melor dan Andalusia) / Norezan Asmangi - Asmangi, Norezan (2002)
Kewujudan dan perkembangan rumah pintar kini mula disedari ramai sejajar dengan peningkatan penggunaan sistem dan teknologi moden dalam industri pembinaan. Begitulah juga dengan beberapa buah bangunan kediaman yang dikategorikan sebagai rumah pintar telah dipilih untuk dikaji, di antaranya ialah: i. Vista Millennium ii. D’Melor iii. Andalusia Ketiga-tiga jenis bangunan kediaman pintar ini adalah dipilih berdasarkan kepada ciri-ciri dan sistem-sistem yang digunakan. Secara ringkasnya, tujuan sebenar dissertasi ini dibuat adalah untuk menentukan dan mengenalpasti sama ada sistem-sistem pintar yang berteknologi tinggi di dalam rumah sentiasa menjamin keberkesanannya dalam penggunaan sistem tersebut. Ini kerana ramai berpendapat, bahawa penggunaan sistem teknologi pintar di dalam sesebuah bangunan kediaman itu akan memberikan keberkesanan terhadap sistem pintar yang digunakan…