Proses pembangunan hartanah bagi Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor Darul Ehsan / Ainul Adnan Ibrahim - Ibrahim, Ainul Adnan (1996)
Proses pembangunan hartanah melibatkan banyak peringkat yang mana perlu dilalui oleh setiap pemaju hartanah sebelum sesuatu hartanah itu layak di diami. Dengan penglibatan banyak pihak dan jabatan maka sudah tentu proses pembangunan bagi sesuatu hartanah itu memerlukan masa dan kos yang banyak. Di dalam kajian ini dipeijelaskan setiap peringkat proses pembangunan hartanah yang mana ianya melibatkan perkara-perkara yang berhubungan dengan Pihak Berkuasa Tempatan dan Pejabat Tanah secara langsung di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Selangor Darul Ehsan. Dissertasi ini mengkaji masalah yang timbul di dalam perlaksanaan setiap peringkat proses pembangunan hartanah tersebut, kesannya dan bagaimana ianya boleh di atasi.