Keberkesanan skim insentif di dalam meningkatkan keselamatan di tapak binaan kes kajian Lembah Kelang / Norhafiza Abdullah - Abdullah, Norhafiza (1997)
Insentif merupakan satu cara yang boleh digunakan untuk memotivasikan seseorang agar bekerja secara lebih produktif. Skim ini sebenarnya telah lama diimplementasikan dalam sektor pengeluaran dan perkhidmatan Di Malaysia, lanya ternyata berkesan dalam sektor - sektor tersebut. Perkembangan yang pesat dalam sektor pembinaan, dengan penggunaan teknologi yang canggih menyebabkan proses pembinaan disiapkan dengan cepat. Permintaan untuk buruh turut meningkat dengan peningkatan pembinaan tersebut. Implikasi dari itu maka berlaku kemasukan buruh dari negara - negara jiran yang kebanyakan dari mereka adalah terdiri dari tenaga kerja tidak mahir.