Pembangunan rohani dalam amalan tarekat: kajian terhadap tarekat ahmadiyyah di Negeri Sembilan / Mohd Muhaizam Md Ishak, Pisol Maidin and Mohammad Mahyuddin Khalid - Md Ishak, Mohd Muhaizam; Maidin, Pisol; Khalid, Mohammad Mahyuddin (Research Management Institute (RMI), 2012)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji aspek pembangunan rohani dalam amalan tarekat tasawuf. Dalam membuat penyelidikan ini, pengkaji telah memilih Jamaah Tarekat Ahmadiyyah di Negeri Sembilan sebagai model kajian dengan memberi tumpuan terhadap amalan-amalan kerohanian dalam tarekat tersebut. Penyelidikan ini telah menggunakan dua metod kajian yang utama iaitu metod temubual dan abservasi. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat tiga asas tazkiyah al-Nafs dalam amalan tarekat yang boleh diaplikasi dalam program dakwah kepada remaja khususnya di institut pengajian tinggi.