Pencapaian tahap kemahiran menulis Bahasa Arab sebagai bahasa ketiga dalam kalangan pelajar IPTA / Fauzi Azmi, Saiful Johari Musahar and Prof. Madya Rasid Muhamad - Azmi, Fauzi; Musahar, Saiful Johari; Muhamad, Rasid (Research Management Institute (RMI), 2012)
Kajian ini dijalankan dengan tujuan mengenalpasti tahap pencapaian kemahiran menulis dan keberkesanan proses pengajaran dan pembelajaran bahasa Arab sebagai bahasa ketiga atau sebagai subjek elektif di IPTA. Populasi kajian ini terdiri daripada para pelajar yang mengambil subjek bahasa Arab di tahap kedua dan berjumlah 100 orang. Mereka merupakan para pelajar daripada pelbagai fakulti. Kajian ini menggabungkan kaedah kuantitatif dan kualitatif dalam pengumpulan data. Data kuantitatif dan kualitatif yang dikumpul adaJah bertujuan untuk menilai kemahiran menulis para pelajar. dalam kurikulum bahasa Arab di IPTA. Pencapaian kemahiran ini diukur mengikut 11 tahap/peringkat penguasaan kemahiran menulis. Dapatan kajian ini juga memaparkan aspek-aspek kelemahan dan kekuatan serta teknik-teknik pengajaran dan pembelajaran kemahiran menulis.