Model Muslim siber berasaskan Manhaj Rabbaniyyah / Muhammad Taufik Md Sharipp, S. Salahudin Suyurno dan Mohd Khairul Nizam Mohd Aziz - Md Sharipp, Taufik; Suyurno, S. Salahudin; Mohd Aziz, Mohd Khairul Nizam (Academy of Contemporary Islamic Studies, 2018)
Komunikasi Islam adalah proses menyampaikan utusan (mesej) kepada seseorang atau masyarakat untuk dijadikan milik bersama tentang maklumat, pengetahuan, kemahiran, sikap & kepercayaan berlandaskan Islam. Lantaran itu, setiap individu Muslim menggalas tanggung jawab sebagai seorang komunikator Islam. Namun, melihat kepada situasi kini yang amat membimbangkan apabila ramai pengguna laman sosial mudah menulis dan berkongsi apa sahaja bahan mereka atas panji dakwah tanpa ada ilmu dan penelitian yang khusus. Etika sebagai seorang komunikator atau pendakwah dipandang sepi oleh segelintir pihak khususnya melalui media baharu. Justeru, Muslim siber perlu kembali kepada perkara pokok dalam mengambil dan menyebarkan maklumat berkaitan Islam disebut manhaj rabbaniyyah yang merangkumi tiga elemen utama iaitu hikmah, mau’izah al-hasanah dan mujadalah al-husna. Kajian secara tinjauan dan deskriptif ini bertujuan mengenal pasti elemen manhaj rabbaniyyah dan menganalisis kepentingannya sebagai indikator komunikator Islam. Kesahan instrumen dari pakar rujuk bidang dakwah dan komunikasi Islam juga diketengahkan bagi mengenalpasti item-item manhaj rabbaniyyah.