Model penyelesaian kadar kemiskinan umat Islam negeri Kedah / Maznah Wan Omar ...[et al.] - Wan Omar, Maznah; Johari, Alauyah; Abu Bakar, Ahmad Yumni; Ismail, Norhayati (Research Management Institute, 2012)
Unit Baitulmal Kedah dipertanggungjawabkan untuk membangunkan ekonomi negeri. Namun, usaha-usaha kearah itu belum mencapai objektif yang sebenar memandangkan kadar kemiskinan di kalangan umat islam di negeri Kedah masih tinggi. Kajian ini Cuba mengenalpasti faktor-faktor yang boleh mendorong kepada peningkatan sektor ekonomi umat islam negeri Kedah. Faktor masalah dan cabaran yang sering dihadapi oleh umat islam di negeri kedah juga cuba diketengahkan serta mencari jalan penyelesaian dengan menfokuskan penyelesaian masalah kepada tiga aspek yang penting iatu Industri Kecil dan Sederhana, peruncitan dan pertanian. Kajian secara eksploratori dilakukan untuk mengenalpasti masalah dan kajian ini. Teknik temubual, data sekunder dari MAJLIS AGAMA ISLAM KEDAH, Jabatan Pertanian, MARDI, bank-bank yang berkaitan dan Industri Kecil dan Sederhana di Negeri Kedah akan ditemubual. Prosedur analisis data melalui software SPSS versi 16 digunakan untuk menganalasis data secara diskriptif.