Uncang Lemuni sebagai produk Herba Warisan Tradisional / Amirah Mohd Ali ... [et al.] - Mohd Ali, Amirah; Jahidin, Aisyah Hasyila; Abdul Wahab, Ibtisam; Mohsin, Hannis Fadzillah; Hazizul Hasan, Mizaton (UiTM Press, 2017)
Kertas kerja ini menekankan kepentingan lemuni (spesis Vitex) sebagai herba warisan tempatan.Di dalam amalan tradisional, lemuni diguna untuk rawatan selsema, cirit birit, asma dan sakit kepala. Ciri-ciri perubatan ekstrak lemuni termasuklah sebagai agen anti inflammatori. Farmasi komuniti turut menawarkan produk lemuni sebagai krim penjagaan pergigian dan tablet suplemen untuk melegakan simptom pra menstrual. Tujuan kajian ini adalah untuk mengulas penerbitan terkini lemuni serta penggunaan hasil tanaman ini di dalam bentuk uncang, yang belum diterokai. Literatur merumuskan molekul semulajadi dari daun lemuni diperolehi dari proses maserasi dengan menggunakan pelarut akuas dan organik. Protokol pengekstrakan lemuni dan analisis kromatografi serta spektrometri adalah teknik untuk mengkaji sebatian kimia seperti polifenol. Inisiatif kajian uncang lemuni dilihat sebagai satu alternatif di dalam industri pembuatan makanan bagi memajukan penyelidikan herba Malaysia.