Pengambilan hukum uruf dalam zakat emas perhiasan negeri-negeri di utara Malaysia / Noraini Saro and Tutasting@Rawi Nordin - Saro, Noraini; Nordin, Tutasting@Rawi (2017)
Uruf merupakan salah satu sumber hukum Islam yang diguna pakai sebagai penentuan kenaan zakat emas perhiasan di Malaysia. Uruf juga adalah sesuatu yang disenangi atau diguna pakai oleh masyarakat serta menjadi kebiasaan dalam kehidupan ,samaada melalui kata-kata atau perbuatan. Uruf dijadikan sebagai hukum semasa dengan syarat tidak berlaku kerosakan dan juga tidak hilang kepentingan kehidupan.Penentuan uruf juga ,perlu dilihat secara menyeluruh bagi mendapatkan gambaran pelaksanaan sesuatu hukum. Konsep pengambilan uruf dalam pelaksanaan zakat emas perhiasan perlu diteliti dengan sebaiknya, supaya tidak ada kekeliruan dalam pelaksanaan hukum zakat emas perhiasan dikalangan masyarakat Islam di Malaysia terutamanya dikalangan golongan wanita Islam. Kertas ini membincangkan bagaimana pengambilan hukum uruf dalam pelaksanaan zakat emas perhiasan di negeri-negeri utara di Malaysia.