Penetapan had kifayah zakat pelajar di UiTM: Satu keperluan / Baharuddin Sayin … [et al.] - Sayin, Baharuddin; Bhari, Azri; Mat Rani, Mohd Afandi; Jamaluddin, Muhammad Nor Aman (2017)
Had kifayah pelajar IPT adalah satu ukuran kecukupan seseorang untuk menanggung perbelanjaan bagi keperluan asas dirinnya semasa belajar di IPT. Keperluan asas yang lengkap termasuklah aspek perlindungan, makanan, pakaian, perubatan, pendidikan dan pengangkutan. Kadar had kifayah boleh berubah mengikut kos semasa dan setempat yang terpaksa ditanggung oleh seseorang pelajar. Kemelut ekonomi yang melanda negara kita pada hari ini memerlukan kepada penetapan kadar had kifayah yang baru sesuai dengan kehendak ekonomi semasa. Justeru, objektif artikel ini adalah untuk melihat amalan dalam penetapan kadar had kifayah negeri-negeri di Malaysia dan IPT khususnya UiTM. Kajian ini menggunakan kaedah perpustakaan dan temubual sebagai medium pengumpulan data dan maklumat. Dapatan dalam artikel ini menjelaskan bahawa wujud perbezaan kadar ketika menetapkan had kifayah antara negeri-negeri di Malaysia dan belum ada kajian tentang had kifayah di IPT khususnya di UiTM.