Wasatiyyah sebagai asas pembuatan keputusan pelabur Muslim / Noor Hasyimah Sulaiman … [et al.] - Wan Jusoh, Wan Noor Hazlina; Ismail, Che Zuina; Awang, Azarudin; Abu Bakar, Rubiah (2017)
Wasatiyyah (kesederhanaan) merupakan asas yang penting dalam membantu pembuatan keputusan pelabur Muslim. Dewasa ini terdapat pelbagai bentuk pelaburan yang ditawarkan kepada pelabur. Namun pembuatan keputusan yang dibuat oleh pelabur Muslim mestilah bukan berdasarkan matlamat untung mendapat keuntungan sahaja tetapi mestilah berpandukan al-Quran dan al-Sunnah. Di dalam al-Quran, Allah swt amat menekankan tentang sifat keadilan, keseimbangan dan tidak berlebih-lebihan dalam semua perkara. Tujuan kajian ini dibuat adalah untuk menganalisis konsep wasatiyyah daripada perspektif Islam dan menerangkan tentang kepentingannya sebagai asas dalam pembuatan keputusan seseorang pelabur Muslim. Jika dilihat pada masa kini terdapat kes yang melibatkan penipuan dalam pelaburan dalam kalangan orang Islam. Walaupun kes jenayah kewangan ini tidak dibicarakan di Mahkamah Syariah tetapi penglibatan orang-orang Islam itu sendiri dalam penipuan transaksi pelaburan sebenarnya bertentangan dengan syariat Islam. Sewajarnya penggunaan konsep wasatiyyah ini perlu diperluaskan dan menjadi panduan dalam pembuatan keputusan dalam kalangan pelabur Muslim agar aktiviti pelaburan tersebut bukan sahaja berasaskan syariat Islam malahan dapat mengelakkan wang pelaburan hilang akibat ditipu oleh syarikat-syarikat yang menawarkan skim pelaburan yang meragukan.