Analisis proses penghasilan lakaran awal dari segi penggunaan material, idea dan pengisian (contents) mengikut bidang-bidang yang terdapat di Fakulti Seni Lukis & Seni Reka, UiTM Melaka: kajian kes pameran Think Things pada tahun 2016 / Salmah Ali...[et.al] - Ali, Salmah; Ahmad, Hisammudin; Razak, Haslinda; Samsuri, Norsharina; Idris, Nurkhazilah; Samsuddin, Muhammad Fitri (2016)
Kajian ini menumpukan kepada penghasilan lakaran-lakaran awal oleh pensyarah di dalam Pameran Sketches Ilham Lendu “think Things” yang merupakan hasil kolaborasi para pensyarah dari enam jabatan di Fakulti Seni Lukis & Seni Reka, UiTM Melaka. Kajian kes ini adalah berdasarkan kepada Pameran Ilham Lendu “Think Things” yang berlangsung pada tarikh 18 mac – 30 april 2016, di Galeri Seni Rakyat, PERZIM, Melaka. Kajian ini membincangkan bagaimana setiap pensyarah dari pelbagai bidang yang berlainan menghasilkan lakaran atau idea –idea awal dalam proses penghasilan karya akhir mereka. Proses penghasilan sesuatu karya sangat penting dalam penghasilan karya akhir , jesteru itu, idea awal merupakan kunci utama bagi sesorang pengkarya utntu menghasilkan karya-karya akhir. Kajian ini juga lebih menumpukan kepada setiap individu yang terdiri daripada asas bidang yang berlainan mempunyai gaya atau stail yang tersendiri malah keadah yang digunapakai dalam penghasilan lakaran awal untuk penghasilan karya yang berbeza namun mempunyai pendekatan yang hampir sama, itulah keunikan yang kita ingin kaji. Beberapa lakaran awal daripada setiap jabatan akan dipilih bagi mengkaji, membincangkan pendekatan yang digunakan dari segi material, imej dan pengisian (content). Pameran ini telah Berjaya mengumpulkan hampir 80% penyertaan daripada pensyarah FSSR, UiTM Melaka.