Pendekatan terhadap Islam: Satu sorotan awal / Mohd Farhan Abd Rahman and Muhamad Azrul Azwan Azman - Abd Rahman, Mohd Farhan; Azwan Azman, Muhamad Azrul (2017)
Majoriti golongan orientalis berpegang dengan falsafah positifisme empirik logik iaitu fahaman yang mementingkan penggunaan akal sepenuhnya sebagai pendekatan utama bagi mendapatkan sesuatu fakta keilmuan dengan tepat berdasarkan kaedah penelitian yang sistematik dan teliti. Falsafah ini menolak pembuktian sesuatu fakta menggunakan sumber wahyu kerana dianggap tidak releven dalam pembuktian sejarah dan telah mewujudkan pandangan yang berat sebelah dan meragukan terhadap masyarakat Melayu di Tanah Melayu. Artikel ini menumpukan kepada analisa terhadap pendekatan orientalis dalam menilai Islam dan masyarakat Melayu dan sejauhmana pengaruh Islam dalam kehidupan masyarakat di Tanah Melayu. Penulis menggunakan kaedah grafisejarah dan perbandingan bagi menganalisis pandangan orientalis tersebut. Penulis juga menggunakan prinsip pertengahan bagi menghasilkan sesuatu kajian bersifat adil. Hasil kajian mendapati pendekatan pemikiran orientalis dalam menilai Islam dan penganutnya terutama masyarakat Melayu memperlihatkan sudut pandangan yang meragukan hingga setiap penulisan dari golongan tersebut berdasarkan sudut pertimbangan yang berat sebelah serta menyimpang dari sejarah perkembangan tamadun Islam yang agung. Hal ini berpunca dari kelemahan golongan orientalis dalam memahami penganut Islam khususnya masyarakat Melayu disebabkan latarbelakang pemikiran yang berpusatkan Eropah iaitu Euro-centrism. Pemikiran ini mengangkat bangsa Eropah sebagai bangsa yang hebat dan bertamadun berbanding bangsa lain hingga digelar “ambassador of civilization‖” iaitu penyelamat kepada bangsa yang perlu ditamadunkan.