Aplikasi teknik tempa dan peleburan dalam seni arca besi Raja Shahriman Raja Aziddin / Liza Marziana Mohammad Noh...[et.al] - Mohammad Noh, Liza Marziana; Dasuki, Shaliza; Idris, Nurkhazilah; Mohd Radzi, Fazlina; Mohd Khalil Imran, Musaddiq (2016)
Seni arca di alam Melayu lahir sebagai sebahagian kebudayaan manusia. Manusia menciptanya sebagai memenuhi keperluan spiritual dan estetika. Justeru pelbagai perkembangan bentuk dan makna dipersembahkan menerusi teknik dan bahan. Makalah ini menerangkan aplikasi teknik tempa dan peleburan yang pernah diwarisi oleh orang Melayu keatas kerja-kerja pertukangan besi di Alam Melayu. Teknik ini kemudiannya dikembangkan oleh Raja Shahriman Raja Aziddin seorang pengarca moden. Minat beliau ke atas teknik pembuatan senjata lama telah mempengaruhi pembentukan seni arcanya. Bagi menjelaskan situasi berikut, penulis menggunakan pendekatan deskriptif kualitatif melalui sumber-sumber bertulis dan kajian lapangan. Bagi mengumpul data tertulis mahupun visual, kaedah wawancara, pemerhatian dan perpustakaan digunakan. Signifikan kepada makalah ini untuk mendedahkan pembuatan seni arca kepada umum khususnya pengarca generasi baru supaya merujuk semula warisan pembuatan logam yang pernah di kuasai oleh pandai besi pada masa dahulu. Harapan dari makalah ini agar aplikasi pembuatan warisan bangsa tidak dilupakan malah terus subur dan di hargai generasi baru masa hadapan.