Kartun bertemakan keagamaan atas talian: interpretasi dakwah dan sindiran / Fazlina Mohd Radzi...[et.al] - Mohd Radzi, Fazlina; Dasuki, Shaliza; Idris, Nurkhazilah; Mohammad Noh, Liza Marziana; Muhamad Khalil, Musaddiq (2016)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji akan kesan penyampaian kartun indie yang menggunakan pendekatan dan pengisian berbentuk keagamaan dan cara iannya . Disamping itu, pengkaji turut akan menyusuri permulaan dan perkembangan kartun di Malaysia secara ringkas dari awal zaman sebelum kemerdekaan, kemudian zaman kegemilangan kartun melayu pada tahun 80an dan 90an. Selain itu, kemunculan para kartunis indie yang secara separa masa hadir memenuhi ruangan kartun Malaysia dengan memuat naik melalui halaman ’facebook’ , instagram dan juga melalui laman blogspot pribadi di atas talian internet. Pendekatan kajian dan penulisan adalah berdasarkan apresiasi bentuk dan makna karya dan konteks penghasilannya. Metodologi sejarah seni berasaskan analisis mengikut konteks (contextual analysis) dijadikan asas di dalam pengkajian ini. Merangkumi aspek deskripsi, analisis, interpretasi dan pertimbangan digunakan sebagai panduan dalam penelitian karya. Bolehlah disimpulkan karya kartun di atas talian kini menjadi lebih baik penerimaannya