Sumbangan Tuan Hussein dalam perkembangan dakwah islamiah di negeri Kedah / Ahmad Fauzi Yahaya, Mustapa Abdullah, Maznah Wan Omar - Yahaya, Ahmad Fauzi; Abdullah, Mustapa; Wan Omar, Maznah (Institute of Research Management & Innovation (IRMI), 2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji mcngenai biografi Tuan Hussain Kedah dan sumbangannya dalam bidang penulisan dan pendidikan dalam institusi pondok. Di awal bab pertama penulis menerangkan mcngenai cadangan pcnyelidikan kajian sumbangan Tuan Hussein Kedah. Manakala dalam bab kedua penulis menjelaskan mengenai biodata dan kehidupan tokoh. Selain itu, dalam bab ketiga penulis menerangkan mcngenai sumbangan tokoh dalam bidang penulisan kitab-kitab jawi. Selanjutnya dalam bab keempat penulis mengkaji sumbangan tokoh dalam bidang pendidikan khususnya dalam institusi pondok dan juga dalam penyebaran dakwah islamiah. Akhir sekali dalam bab yang terakhir penulis merumuskan hasil penyelidikan mengenai tokoh tersebut