Struktur multiple narrative dalam filem-filem kontemporari Malaysia. Kajian kes terhadap filem Cinta, Gubra dan Ganster / Al Mubarakah Suleiman - Suleiman, Al Mubarakah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2007)
Kajian ini bertujuan untuk mengetahui struktur multiple narrative dalam sebuah filem adalah relevan dan berkaitan antara satu sama lain dalam sesebuah filem. Kajian ini juga mengupas daripada aspek pengarahan iaitu auteurship dalam mengaplikasikan struktur multiple narrative menyampaikan kepada penonton. Di samping itu, kajian ini turut mengenalpasti struktur multiple narrative menyumbangkan kepada salah satu method penceritaan naratif yang dapat menjadikan sesebuah filem menjadi lebih menarik atau tidak. Kajian ini menggunakan kaedah kualitatif dengan menggunakan beberapa teori naratif daripada David Bordwell, Edward Branigan dan Robert McKee dalam filem Cinta (2006), Gubra (2006) dan Gangster (2003). Pengkaji mendapati bahawa para pengarah filem-filem tersebut mengaplikasikan struktur multiple narrative dalam filem arahan mereka untuk membawa kelainan dalam menyampaikan keseluruhan filem kepada penonton.