Bahasa juri dalam program Mentor Legend: satu analisis ragam bahasa Za’ba / Mohd Hazreen Shah Hassan dan Mohd Roslan Rosnon - Mohd Hazreen Shah Hassan; Mohd Roslan Ros (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang & Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), 2016)
Rancangan realiti TV pada hari ini telah memperkenalkan format penjurian untuk menilai para pesertanya. Oleh hal yang demikian, kajian ini dijalankan bagi meneliti dan menilai penggunaan ragam bahasa oleh juri ketika mereka mengemukakan pandangan atau kritikan. Oleh itu, kajian ini telah memfokuskan kepada rancangan realiti TV Mentor Legend 2014-2015. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan sumber data melalui kaedah pemerhatian tidak turut serta dan kaedah rakaman audio-visual yang telah ditranskripsi ke dalam bentuk teks perbualan. Analisis kandungan teks telah digunakan dalam menganalisis data yang diperolehi berpandukan kepada kerangka konsep ragam bahasa Za’ba bagi membincangkan penggunaan ragam bahasa oleh juri Mentor Legend. Hasil kajian mendapati bahawa dua belas jenis ragam bahasa yang dijumpai dalam penyataan juri ketika memberi pandangan atau kritikan. Namun dalam makalah ini hanya membincangkan enam jenis ragam bahasa yang dominan berdasarkan kepada analisis yang telah dibuat. Enam jenis ragam bahasa iaitu ragam 1)bahasa melampau, 2)bahasa naik, 3)bahasa menggiat, 4)bahasa berulang, 5)bahasa sindiran dan 6)bahasa bertimbal. Secara kesimpulannya, juri dalam rancangan Mentor Legend telah menggunakan pelbagai ragam bahasa ketika mengemukakan pandangan atau kritikannya yang mempunyai fungsinya tersendiri, sama ada ingin memuji, menasihati, memberi teguran, dan juga memberi saranan. Justeru, setiap individu perlu mengetahui akan variasi dan ragam bahasa yang perlu digunakan apabila menyampaikan sesuatu ujaran. Hal ini demikian kerana pemilihan variasi dan ragam bahasa yang tepat dapat membantu pendengar untuk memahami mesej yang ingin disampaikan oleh penutur.