Projek penghasilan buku panduan sebagai kaedah kawalan Standard Operation Procedure (SOP) / Ajirah Madzasid - Madzasid, Ajirah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Kajian ini bertujuan untuk menghasilkan sebuah buku panduan sebagai suatu kaedah kawalan Standard Operation Procedure (SOP) dalam penggunaan ruang di Fakulti Filem, Teater dan Animasi (FiTA). Pengurusan ruang dan fasiliti dalam sesebuah organisasi khususnya di Institusi Pengajian Tinggi perlu diberi perhatian agar ia mencapai matlamat yang disarankan kerajaan dalam pengurusan yang berhemah dan telus bagi pengurusan harta awam. Oleh itu, elemen SOP daripada Frank D digunakan untuk diaplikasikan ke dalam projek ini. Objektif kajian ini adalah untuk menilai kekuatan buku panduan yang telah dihasilkan. Satu kajian berbentuk kualitatif dan kuantitatif digunakan untuk mengumpul data. Seramai 102 orang responden terlibat dalam kajian ini. Hasil kajian mendapati pengaplikasian teori SOP dalam buku panduan penggunaan ruang FiTA sangat membantu pelajar dalam proses tempahan dan pengurusan ruang.