Sumpah Orang Minyak (1958) : sinematografi hitam putih dalam konteks genre seram / Muhammad Asyraf Md Ali - Md Ali, Muhammad Asyraf (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Analisis dalam kajian ini adalah usaha mencari aspek sinematografi hitam putih di dalam filem Melayu. Definasi sinematografi ditinjau supaya penyampaian imej dari pengarah fotografi iaitu Abu Bakar Ali di dalam filem Sumpahan Orang Minyak (1958) arahan P. Ramlee. Konsep sinematografi sebagai satu medium penyampaian naratif penceritaan diberi perhatian yang wajar dan tinjauan aspek tersebut dapat dijadikan ukuran untuk menetapkan tahap keberkesanan aspek sinematografi di dalam pembikinan filem khususnya filem hitam putih. Filem ini dipilih kerana tiada kajian mengenai teknik sinematografi hitam putih sedangkan filem ini adalah filem Melayu hitam putih pertama memenangi anugerah sinematografi hitam putih terbaik (1958) di Festival Filem Asia Pasifik ke-5 di Manila. Kebanyakan kajian sinematografi dikaji adalah dari filem Ibu Mertuaku, Semerah Padi, Antara Dua Darjat, Hang Jebat dan Dang Anom hasil penulisan Hamsah Mohammad (2000) dan Anuar Nor Arai (2007). Kajian tersebut lebih membincangkan sudut pengarahan dan sinematografi P. Ramlee dan Hussien Haniff terhadap sinematografi filem hitam putihnya. Kajian yang bertajuk Sumpah Orang Minyak (1958) : Sinematografi Hitam Putih Dalam Konteks Genre arahan P. Ramlee adalah satu kajian mengenai penyampaian aspek sinematografi di dalam filem hitam putih. Justeru, kajian ini akan membincangkan mengenai aspek sinematografi iaitu komposisi, pencahayaan dan film stock.