Projek penulisan novel genre romantis Eksploit: kajian terhadap isu pemerdagangan manusia – Wang Kelian / Fatimah Syukriah Mohd Fauzi - Wang Kelian; Mohd Fauzi, Fatimah Syukriah (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Latihan ilmiah ini adalah untuk memperkenalkan isu pemerdagangan manusia: perdagangan seks dan perhambaan moden kepada etnik Rohingya di Wang Kelian. Selain itu, dua bentuk pemerdagangan manusia: perdagangan seks dan perhambaan moden telah diaplikasikan ke dalam projek penulisan novel: Eksploit dengan menggunakan kaedah genre romantis. Justeru, dua objektif kajian yang dikemukakan bagi memenuhi kehendak kajian (i) Mengaplikasi bentuk pemerdagangan manusia di Wang Kelian ke dalam projek penulisan novel Eksploit dan (ii) Menganalisa sejauh mana isu pemerdagangan manusia mampu mengangkat novel Eksploit sebagai elemen romantis. Bagi menjawab objektif tersebut, kajian ilmiah ini menggunakan elemen romantis daripada kenyataan Sternberg (2003) iaitu connectedness, relatedness dan bondedness di dalam penulisan novel: Eksploit. Kajian ini diharapkan dapat menyumbang kepada industri sastera di Malaysia dan dijadikan rujukan pada masa akan datang kepada pengkaji tentang isu pemerdagangan manusia.