Projek teater Cinta Sampai Mati: teknik Pepper’s Ghost dalam pementasan teater / Muhammad Arif Ahmad - Ahmad, Muhammad Arif (Faculty of Film, Theatre and Animation, 2016)
Teknik Pepper’s Ghost merupakan satu teknik klasik dari abad yang ke-19 yang membolehkan objek terapung di udara, hilang, menjadi lutsinar dan bertukar rupa menjadi sesuatu yang lain. Kajian ini merangkumi konsep dan kaedah penghasilan teknik Pepper’s Ghost yang sedia ada bagi diaplikasikan di dalam pementasan teater Cinta Sampai Mati kelak. Kajian ini dilakukan bagi menganalisis teknik Pepper’s Ghost dalam pementasan teater, seterusnya melakukan komposisi dan susun atur set yang sesuai bagi mengaplikasikannya. Kemudian, pengaplikasian teknik ini dilakukan di dalam pementasan teater Cinta Sampai Mati bagi melihat kesesuaian teknik ini dipraktikkan sebagai salah satu unsur kekaguman sesebuah pementasan teater. Penulis juga telah mengilustrasikan teknik Pepper’s Ghost bagi menerangkan mekanisme teknik ini dengan lebih terperinci.