Cukai kereta di Malaysia: sejauhmanakah ia selari dengan perjanjian WTO dan AFTA?" / Abdul Jabbar Abdullah (Universiti Teknologi MARA, Sarawak, 2005)
Keputusan kerajaan menaikkan cukai eksais ke atas kereta mengejutkan banyak pihak. Ini adalah kerana ramai yang menjangkakan bahawa harga kereta akan turun apabila kerajaan melaksanakan AFTA sepenuhnya. Bagaimanapun yang berlaku adalah sebaliknya. Harga kereta terutamanya yang diimport mengalami kenaikan sehingga RM 20000. Ramai yang beranggapan bahawa ia adalah tidak selari dengan komitmen Malaysia terhadap AFTA dan WTO. Oleh itu kertas kerja ini cuba mengupas persoalan ini iaitu sejauhmanakah Malaysia mematuhi perjanjian WTO dan AFTA. Apakah terdapat unsur-unsur 'pelanggaran' perjanjian WTO dan AFTA atau memang terdapat ruang dan fleksibiliti yang diberikan yang membenarkan Malaysia dan negara-negara membangun untuk berbuat demikian.Kertas kerja ini mendapati bahawa struktur cukai yang baru diperkenalkan mempunyai elemen-elemen yang tidak menepati prinsip utama WTO dan AFTA. Oleh itu, struktur cukai tersebut adalah bersifat sementara sahaja.