Wang : satu pengenalan dan implikasinya ke atas inflasi di Malaysia / Nor Khasimah Aliman (Universiti Teknologi MARA, Terengganu, 1992)
Wang diibaratkan sebagai darah di dalam ekonomi.Inflasi pula merupakan satu fenomena kewangan. Wang dan inflasi tidak dapat dipisahkan. Kelebihan atau kekurangan wang di dalam ekonomi akan memberi kesan ke atas tingkat harga dan akan menjejaskan perkembangan ekonomi secara keseluruhan. Namun begitu, persoalan pokok yang ingin ditimbulkan disini ialah tentang sejauhmanakah individu-individu negara ini benar-benar mengetahui mengenai 'apa itu wang', 'berapa banyak wang yang mereka miliki'dan 'apa perkaitan wang dengan inflasi'? Oleh yang demikian, artikel ini akan cuba untuk memaparkan sedikit maklumat tentang sejarah wang di Malaysia, definasi wang, istilah-istilah wang, bekalan wang dan perkaitan di antara wang dengan inflasi.