Kesedaran pelabur harta tanah terhadap sistem kewangan Islam / Rohayu Ab. Majid and Rosli Said - Ab. Majid, Rohayu; Said, Rosli (Academy of Contemporary Islamic Studies, 2016)
Sistem Kewangan Islam (SKI) bukanlah perkara baharu dalam sistem kewangan negara. Namun penerimaan rakyat Malaysia terhadap sistem kewangan ini masih kurang memberangsangkan. Sehubungan iru kertas ini mengkaji sejauh mana wujudnya tahap kesedaran di kalangan pelabur harta tanah terhadap SKI pada masa ini. Data kajian diperoleh dari responden beragama Islam yang tinggal di negeri Selangor. Sebanyak 27 elemen yang berasaskan tujuh kriteria SKI diutarakan. Setiap elemen dianalisis menggunakan ujian kebolehpercayaan dan Korelasi Pearson Chi-Square. Hasil kajian mendapati semua elemen yang diutarakan mencatatkan nilai Cronbach's Alpha yang tinggi. Beberapa elemen mencatatkan signifikan (Asymp. Sig 2-sided) dengan kadar korelasi yang rendah. Oleh iru hasil kajian mengesahkan bahawa tahap kesedaran rakyat Malaysia terhadap SKI masih lagi rendah.