Kesan rawatan gentian ke atas tenaga hentaman dan purata panjang gentian dalam komposit TPNR / Syed Yusainee Syed Yahya, Sahrim Ahmad and lbrahim Abdullah - Syed Yahya, Syed Yusainee; Ahmad, Sahrim; Abdullah, lbrahim (Universiti Teknologi MARA Pahang, Jengka, 1999)
Kesan rawatan gentian kaca E ke atas sifat hentaman komposit berpenguat gentian kaca pendek telah dikaji. Rawatan gentian yang berbeza telah dijalankan dengan menggunakan HCI dan silana. Hasil menunjukkan rawatan silana memberikan nilai tenaga hentaman tertinggi diikuti dengan gentian tanpa rawatan dan rawatan HCI. Tenaga hentaman komposit didapati bergantung kepada purata panjang gentian dalam komposit.