Pendekatan pencahayaan neo – noir dalam filem pendek Jogan andika: interpretasi naratif kepada implementasi stail pencahayaan / Lokman Hakim Mustapha - Mustapha, Lokman Hakim (Faculty of Artistic and Creative Technology, 2013)
Kajian ini dilakukan untuk menganalisa teknik pencahayaan neo – noir ke atas filem pendek “Jogan Andika”. Salah satu keupayaan yang perlu ada pada seseorang yang ingin menjadi seorang pengarah fotografi adalah melihat lampu dan mengingatinya. Seperti yangdiungkapkan oleh Kris Malkiewicz di dalam bukunya yang bertajuk Film Lighting (1992) menyatakan bahawa; “One of the most important abilities of a cinematographer is to see the light and to remember it. The “light memory” for the lighting cameraman is similar to the musical memory necessary for a musician”.