Karyaneka - kajian daya tarikan, permasaalahan dan prosper sebagai pengenalan kebudayaan pusat pemasaran kraftangan Negara / Massuri Sabri - Sabri, Massuri (Faculty of Architecture, Planning and Surveying, 1988)
Karyaneka atau Industri Kampung ialah perusahaan-perusahaan kecil yang ditempat di kampung-kampung dan diusahakan oleh orang kampung untuk menghasilkan barang dari bahan tempatan samada tradisional atau moden yang sesuai untuk dipasarkan. Industri tersebut mungkin di punyai/diusahakan samada oleh orang perseorangan, satu kumpulan atau seluruh anggota kampung menerusi koperatif atau syarikat.