Kualiti seorang pengurus projek di dalam industri pembinaan / Hasrol Nizam Mohd Hasbi - Mohd Hasbi, Hasrol Nizam (1998)
Peranan sebagai seorang pengurus projek jelas menunjukkan bahawa perlunya seorang yang mengetahui teknologi pembinaan, proses pembinaan, keperluan rekabentuk, kewangan, undang-undang yang berkaitan dan juga perhubungan antara setiap pihak yang terlibat dengan projek yang ingin dilaksanakan. Pengurus projek perlu membentuk dan mengawal pasukan projek, kebolehan mengatur dan memimpin. Disamping itu juga, seorang pengurus projek juga perlukan kematangan dalam membuat keputusan, berkebolehan berbincang/berkomunikasi dan mengurus orang, memiliki kesabaran yang tinggi dan seorang pentadbir yang sistematik serta mempunyai kefasihan dalam bertutur kata dan penulisan. Dissertasi ini membincangkan kualiti pengurus projek dari segi bidang teknikal dan sifat keperibadian. Disamping itu ia juga mengkaji persoalan berikut:- a) Pengurus projek di Malaysia berbeza berbanding dengan pengurus projek di Eropah. b) Pengurus projek satu profesion khas. c) Latar belakang Ukur Bangunan sesuai menjadi seorang pengurus projek.