Audit Komunikasi satu kajian kes di ITM / Abdullah @ Kassim B. Mohammad dan Ali B. Dina - Abdullah @ Kassim, Mohammad; Ali, Dina (Institute of Research, Development and Commercialization , Universiti Teknologi MARA, 2004)
Projek penyelidikan Audit Komunikasi ini adalah satu bentuk 'Latihan Akademik' yang bertujuan untuk menambah maklumat yang sedia ada menegani Audit Komunikasi Sekali pun Audit Komunikasi jarang sekali diperbincang di Seminar, Konferensi dan sebaginya, tetapi dalam konteks ilmu ia adalah satu bidang ilmu yang tidak seharusnya diabaikan. Dalam organisasi sering berlaku kepincangan pengurusan. Salah satu faktor yang menjadi penyumbang kepada kepincangan ini ialah proses pengaliran maklumat kerana adakala maklumat tidak dapat dihebah kepada semua kakitangan dengan tepat dan jelas. Kakitangan yang tidak dapat mentafsir maklumat dengan tepat akan mencetus satu konflik yang boleh mewarnai suasana kerja yang tegang. Oleh itu, Audit Komunikasi ini penting untuk mengenalpasti kepincangan pengaliran maklumat dalam sesebuah organisasi.