The burnout level among Faculty of Education / Nor Fazanne Muhammad Ismail - Muhammad Ismail, Nor Fazanne (Faculty of Education, 2014)
Kajian ini dilakukan untuk mengenalpasti tahap 'burnout' di kalangan pelajar semester 5 Fakulti Pendidikan UiTM Shah Alam Kampus Seksyen 17. Kajian ini melibatkan analisis 26 item soal selidik yang di jawab oleh 45 orang pelajar semester 5 daripada tiga kumpulan yang berbeza dalam Fakulti Pendidikan Kampus Seksyen 17, Shah Alam, Selangor. Tiga kumpulan tersebut adalah ED226 Pendidikan Jasmani dan Kesihatan, ED229 Pendidikan Matematik dan ED230 Pendidikan Kimia. Penyelidikan ini akan menentukan tahap "burnout' di kalangan 45 pelajar berdasarkan jantina (lelaki dan perempuan). Kajian ini juga membandingkan tahap 'burnout' pelajar terhadap program yang diambil oleh 45 orang pelajar tersebut. Seterusnya, kajian ini turut mengkaji tahap 'burnout' terhadap jumlah tahun pembelajaran yang bermula setelah Sijil Pelajaran Malaysia. Semua data kuantitatif dianalisis menggunakan perisian SPSS. Hasil kajian menunjukkan hubungan yang negatif antara tahap "emotional exhaustion" dan "reduce personal accomplishment" serta hubungan postif antara tahap " depersonalization" pelajar dan keputusan purata markah keseluruhan CGPA.