Persepsi pelajar terhadap kredibiliti pensyarah Pendidikan Islam: Satu kajian / Che Haslina Abdullah … [et al.] - Abdullah, Che Haslina; Mohamad, Zulkefli; Majid, Siti Khalijah; Abdul Rashid, Saharani (Universiti Teknologi MARA, Pulau Pinang & and Pusat Penerbitan Universiti (UPENA), 2009)
Pensyarah merupakan elemen penting dalam menjayakan inspirasi sesebuah institusi pengajian tinggi untuk mencapai misi dan visi dengan menumpukan peranannya sebagai penyumbang (input provider) sumber keilmuan serta menjadi model contoh yang terbaik. Sama ada disedari atau tidak, persepsi pelajar di dalam menilai kredibiliti pensyarahnya memberikan impak yang serius terhadap penerimaan mereka kepada "gurunya ". Kriteria ini menjadi begitu penting sehingga ia boleh mempengaruhi proses pembelajaran dan pengajaran di institusi pengajian tinggi. Fokus utama kajian ini adalah untuk mengetahui sejauh mana pelajar menilai kredibiliti pensyarah Pendidikan Islam sebagai seorang pendidik yang berperanan membimbing dan membentuk anak didiknya menjadi insan berguna di dunia dan di akhirat.