Penghasilan suatu sistem pencerap suhu berautomasi / Hamidi A. Hamid, Mahadzir Hj. Din and Nor Arzami Othman - A. Hamid, Hamidi; Hj. Din, Mahadzir; Othman, Nor Arzami (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2003)
Arus perkembangan teknologi telah meningkatkan penggunaan mikrokomputer dalam sistem pencerapan data. Dalam projek ini suatu sistem pencerap suhu telah dibina dengan menggunakan termistor dan penukar- analog- ke digital (ADC) melalui kaedah antaramuka port selari (parallel-port interfacing). Bahasa perisian yang digunakan ialah C++. Hasilnya ialah suatu sistem yang murak ringkas tetapi amat berkesan untuk menawan data dalam masa sebenar(real time). Pembinaan sistem ini diharap sebagai asas pendedahan kepada pelajar terhadap penggunaan komputer dalam experimen.