Konsep Pendidikan Islam / Ahmad Sabri Osman - Osman, Ahmad Sabri (Universiti Teknologi MARA, Perlis, 2003)
ArtikeI ini cuba membincangkan tentang konsep Pendidikan Islam yang di dalamnya merangkumi erti pendidikan dan Pendidikan Islam, kedudukan, dasar dan tujuan serta kandungan Pendidikan Islam. Kajian ini mendapati bahawa pendidikan Islam memainkan peranan yang sangat penting dalam melahirkan manusia yang baik kerana ia mengajar manusia mengenal erti kemanusiaannya