Manuskrip Melayu: definasi, kepentingan dan peranan masyarakat terhadapnya / Ahmad Azman Mohamad Ramli - Mohamad Ramli, Ahmad Azman (Faculty of Information Management, 2014)
Perpustakaan Negara Malaysia telah mendefinasikan manuskrip Melayu sebagai karya bertulisantangan dalam tulisan Jawi, yang dihasilkan dalam lingkungan awal kurun ke-16 sehingga awal kurun ke-20. Manuskrip Melayu ditulis di atas bahan-bahan seperti kertas, kulit, daun lontar, buluh, batu, dan juga kulit kayu serta binatang. Ilmu yang terakam dalam manuskrip Melayu merangkumi bidang perkara seperti kesusteraan, sejarah, kitab agama, perubatan, undang-undang, ketatanegaraan serta azimat dan petua. Gambarajah di bawah menunjukkan contoh contoh manuskrip Melayu.