Elemen grafik dalam reka corak dan reka bentuk ubin / Nor Azian Mohd. Yussof - Mohd. Yussof, Nor Azian (1998)
Pernahkah anda terfikir untuk memiliki sebuah rumah yang indah serto dihiasi dengan ubin-ubin yang menarik? Sedarkah anda bahawa diatas ubin terlakar reka corak yang berdasarkan dari eleman-elemen grafik. Ia berperanan dalam menaikkan keserlahan ubin tersebut. Masyarakat hanya tahu menilai keindahan ubin pada segi luaran sahaja malangnya mereka tidak tahu bahawa dari aspek dalamannya, ia mempunyai fungsi dan peranannya yang tersendiri di samping penggunaannya sebagai pelengkap hiasan pada setiap senibina. Tanpa kita sedari, di sebalik keindahan itu, terselit elemen-elemen grafik di mana ia memainkan peranan yang penting dalam merekacorak ubin. Oleh sebab itu, penulis memilih taiuk ini untuk membincangkan penggunaan elemen grafik dalam merekacorak ubin.Tesis ini bukan hanya sekadar untuk memenuhi penghasilan liazah Sariana Muda Seni Lukis & Seni Reka tetapi diharapkan depot diiadikan rujukan dan panduan kepada semua lapisan masyarakat