Ekplorasi cat industri dalam catan (satu kajian ekperimentasi studio) / Hamidi Abdul Hadi - Abdul Hadi, Hamidi (Institute of Research, Development and Commercialization (IRDC), 2008)
Tumpuan utama penyelidikan ini adalah untuk mengenalpasti,menilai dan mendokumentasikan keupayaan bahantara cat industri dalam penghasilan kesan yang pelbagai dalam catan.Subjek kajian ini tertumpu kepada penggunaan cat enamel atau biasa dikenali sebagai Gloss Paint dan kesannya dengan tindakbalas kimia yang mampu menghasilkan kesan visual yang amat penting di dalam pembangunan tatabahasa seni tampak. Penemuan penyelidikan ini bukan hanya berhenti kepada penemuaan jalinan atau perbendaharaan bahasa visual semata. Malah ianya dapat member sumbangan kepada semua golongan peminat seni tidak kira dari pelbagai peringkat dan kepakaran bermula dari pelajarpelajar,pendidik seni, seniman, Pakar sejarahwan seni,Pakar Pembaik-pulih karya, Galeriawan-geleriawan, Pengumpul Hasil Seni ( Art Collector) hinggalah kesannya kepada Pasaran Bebas Karya Seni samada tempatan dan antarabangsa. Penyelidikan ini berdasarkan ketepatan fakta visual dengan menggunakan kaedah saintifik dan obsevasi yang tidak dapat disangkal kesahihannya.