Mengukur tahap keberkesanan (kualiti) pengajaran dan implikasinya terhadap latihan pengajaran secara formal / Abd. Razak Said ... [et al.] - Ariffin, Kamisah; Wan Ismail, Wan Hanisah (Prof. Madya); Salim, Azmi; Ariffin, Kamisah (Institute of Research, Development and Commercialization (IRDC), 2006)
Kualiti pengajaran dan kemahiran professional tenaga pengajar adalah amat penting di dalam menentukan kecermelangan akademik pelajar di Institusi Pengajian Tinggi seperti UiTM. Namun begitu, tenaga pengajar yang dilantik sebagai ahli fakulti biasanya hanya berdasarkan pencapaian seperti kelulusan di peringkat ijazah sarjana atau PhD. tanpa memberikan penekanan yang sewajarnya kepada latarbelakang pengalaman dalam pengajaran Kajian ini dijalankan untuk mengesan tahap keberkesanan atau kualiti pengajaran pensyarah dan kaitannya dengan pengalaman dan latihan secara formal. Hasil dapatan telah menunjukkan tahap keberkesanan atau kualiti pengajaran pensyarah adalah diperingkat sederhana. Pengalaman dan latihan yang telah dilalui oleh pensyarah juga tidak menyumbang kepada kualiti pengajaran yang diharapkan bagi sebuah universiti bertaraf dunia. Ini memberikan implikasi kepada keperluan latihan dan pembangunan profesionalisma yang lebih bersungguh-sungguh dan sistematik. Penyelidik telah memberi beberapa cadangan penambahbaikan dan pembangunan profesionalisma pensyarah yang boleh menyumbang kepada peningkatan kualiti pengajaran.