Kajian etnografi tingkah laku maklumat pesalah juvana lelaki di Malaysia / Ezza Rafedziawati Kamal Rafedzi, Abrizah Abdullah and Nur Khairunnisha Zainal - Kamal Rafedzi, Ezza Rafedziawati; Abdullah, Abrizah; Zainal, Nur Khairunnisha (Faculty of Information Management, 2013)
Artikel ini melaporkan mengenai kajian tingkah laku maklumat di kalangan pesalah juvana yang masih di dalam progress. Objektif khusus kajian ini adalah untuk mengenalpasti keperluan maklumat pesalah juvana, bagaimana keperluan maklumat ini berkembang antara mereka dan untuk mengenalpasti sama ada maklumat yang diperlukan dapat memenuhi kehendak mereka atau sebaliknya. Kaedah yang digunakan untuk mengumpul data adalah dengan menggunakan pendekatan kajian etnografi. Kajian ini memerlukan penyelidik mendekati responden, mencatatkan pengalaman peribadi berdasarkan pengalaman responden dan pemerhatian yang dilakukan pada responden. Kajian ini melibatkan lima sekolah integriti di Malaysia.