Jualan amal: planner 2024 - Johari, Norzarina; Mahat, Aishah; Wan Mohamad, Wan Munirah; Arifin, Nur Syamilah; Suhaimi, Azrina (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini membincangkan inisiatif jualan amal "Planner" yang diterajui oleh pensyarah Pengajian Sains Pengkomputeran dan Matematik (PSPM), Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Matematik (KPPIM), Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Johor, Kampus Pasir Gudang. Berteraskan tema "Daripada UiTM, Untuk Kemakmuran Sejagat," projek ini tercetus bagi memenuhi keperluan perancang (planner) dalam kalangan warga universiti, di samping berfungsi sebagai wadah untuk memupuk semangat keusahawanan dalam kalangan staf. Kejayaan program ini terbukti melalui penjualan sebanyak 227 unit, yang bukan sahaja menyumbang kepada penjanaan kewangan jabatan tetapi juga membolehkan penyaluran bantuan kepada pelajar kurang berkemampuan melalui Unit Pengurusan Zakat, Sedekah dan Waqaf (BHEI) serta sumbangan kepada Tabung Palestin. Kajian ini menyoroti bagaimana integrasi aktiviti keusahawanan sosial mampu memperkukuh jaringan sosial, memupuk amalan bersedekah, serta membuktikan keberkesanan model perniagaan amal dalam komuniti universiti sebagai instrumen pengabdian kepada masyarakat yang mampan.