PSPM coffee talk series vi – pencegahan kebakaran: bakar sifat sambil lewa, nyalakan api keprihatinan kita! - Mohamad Yunos, Nurhazirah; Ahmad, Nur Intan Syafinaz; Wan Mohamad, Wan Munirah; Alimon, Nur Idayu; Mahat, Aishah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini membincangkan inisiatif pendidikan keselamatan kebakaran yang dilaksanakan melalui program Coffee Talk bertajuk “Pencegahan Kebakaran: Bakar Sifat Sambil Lewa, Nyalakan Api Keprihatinan Kita!” yang dianjurkan oleh Kolej Pengajian Pengkomputeran, Informatik dan Matematik, UiTM Cawangan Johor, Kampus Pasir Gudang. Seminar ini bertujuan untuk memupuk budaya kesedaran awam terhadap risiko kebakaran domestik yang sering dipandang ringan, merangkumi aspek punca kebakaran seperti litar pintas dan kegagalan sistem gas, serta langkah-langkah pencegahan yang efektif. Melalui perkongsian pakar, peserta didedahkan dengan protokol keselamatan elektrik, teknik penggunaan alat pemadam api yang betul, dan prosedur tindakan kecemasan di kediaman. Laporan ini menekankan kepentingan literasi keselamatan kebakaran dalam kalangan komuniti sebagai usaha proaktif dalam mengurangkan risiko kemalangan di rumah dan meningkatkan tahap kepekaan terhadap keselamatan persekitaran domestik.