Pengajaran kolaboratif: unveiling the real-world applications of differentiation and integration - Arifin, Nur Syamilah; Wan Mohamad, Wan Munirah; Alimon, Nur Idayu; Mahat, Aishah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini membincangkan pelaksanaan inisiatif Pengajaran Kolaboratif (Collaborative Teaching) antara Universiti Teknologi MARA (UiTM) Cawangan Johor Kampus Pasir Gudang dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM) melalui penganjuran webinar bertajuk "Unveiling the Real-World Applications of Differentiation and Integration". Program yang dilaksanakan pada 5 Disember 2023 ini menyasarkan pelajar kursus matematik (MAT183, MAT235, & MAT438) dengan tujuan mendedahkan aplikasi kalkulus dalam kehidupan sebenar, memupuk pemikiran kritis, serta meningkatkan minat pelajar terhadap bidang matematik. Dapatan menunjukkan bahawa integrasi kepakaran luaran dalam ekosistem pembelajaran ini bukan sahaja berjaya memperluas ufuk ilmu dan kemahiran teknikal pelajar, tetapi juga mengukuhkan jaringan kolaborasi antara institusi pendidikan tinggi. Secara keseluruhannya, inisiatif ini membuktikan keberkesanan pendekatan pembelajaran kolaboratif dalam menyuntik motivasi akademik dan menyediakan platform pertukaran kepakaran yang dinamik bagi melahirkan pelajar yang kreatif, inovatif, dan berdaya saing.