Global Knowledge Exchange Program (GKEP) @UniBa - Wan Mohamad, Wan Munirah; Arifin, Nur Syamilah; Khalid, Ahmad Khudzairi; Alimon, Nur Idayu; Hasmy, Harshida (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini menganalisis pelaksanaan Global Knowledge Exchange Program (GKEP) @ UniBa sebagai inisiatif strategik untuk memupuk jaringan kolaborasi antarabangsa serta pertukaran ilmu antara UiTM Cawangan Johor Kampus Pasir Gudang dan Universitas Batam, Indonesia. Melalui program yang berlangsung dari 1 hingga 3 Mac 2024 ini, fokus utama diberikan kepada pembinaan kerjasama dalam bidang penyelidikan, pengajaran dan pembelajaran, serta penganjuran Johor International Innovation, Invention Competition and Symposium (JIIICaS) 2024. Kajian ini mendapati bahawa inisiatif ini berjaya memeterai Memorandum of Agreement (MoA) sebagai rakan kolaborasi strategik, di samping membuka ruang perbincangan berkaitan penyeliaan pascasiswazah yang berpotensi meningkatkan keterlihatan UiTM di persada global. Hasil dapatan menunjukkan bahawa program pertukaran pengetahuan secara bersemuka ini berkesan dalam meningkatkan kompetensi global staf akademik, memupuk inovasi dalam teknik pengajaran, serta memperkukuh ekosistem pendidikan tinggi melalui jalinan hubungan institusi yang mampan.