Majlis apresiasi KPPIM 2023: mengiktiraf kecemerlangan staf di pentas antarabangsa - Kapi, Azyan Yusra; Hasmy, Harshida; Suhaimi, Azrina; Ab Jabal, Mohamad Faizal; Khalid, Ahmad Khudzairi (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini mendokumentasikan pelaksanaan Majlis Apresiasi KPPIM UiTM Kampus Pasir Gudang bagi tahun 2023 sebagai inisiatif strategik dalam mengiktiraf kecemerlangan serta sumbangan tenaga kerja jabatan. Majlis yang diadakan di Batam, Indonesia, dengan bertemakan “Malam Retro” ini merupakan manifestasi usaha pihak pengurusan untuk memperkukuh budaya organisasi dan memupuk semangat kekitaan (esprit de corps) dalam kalangan staf di luar persekitaran kampus. Melalui penganjuran acara yang terancang, program ini berfungsi sebagai mekanisme pengiktirafan bukan kewangan yang signifikan bagi meningkatkan motivasi, kepuasan kerja, dan hubungan interpersonal antara kakitangan. Kajian ini meninjau kepentingan pengurusan acara dalam membina ekosistem kerja yang positif, sekali gus menekankan peranan majlis penghargaan sebagai platform penting bagi meraikan pencapaian kolektif dan individu dalam menyokong visi institusi pengajian tinggi.