Webinar MAT112: seni penetapan harga - Hasmy, Harshida; Kapi, Azyan Yusra; Ab Jabal, Mohamad Faizal; Mohamad Yunos, Nurhazirah (Universiti Teknologi MARA, Johor, 2024)
Artikel ini mendokumentasikan pelaksanaan webinar akademik bertajuk "The Art of Pricing: Practical Insights into Markup and Markdown" yang dianjurkan oleh tenaga pengajar kursus MAT112 (Business Mathematics) di UiTM Cawangan Johor, Kampus Pasir Gudang. Program ini merupakan inisiatif pengajaran kolaboratif bagi Semester Oktober 2023 – Februari 2024 yang bertujuan untuk mengintegrasikan konsep matematik perniagaan, khususnya markup dan markdown, dalam konteks aplikasi kehidupan sebenar. Dengan penglibatan penceramah pakar dari UTMSPACE, Universiti Teknologi Malaysia (UTM), sesi ini berjaya menarik penyertaan seramai 211 orang pelajar melalui platform Microsoft Teams. Pendekatan pedagogi interaktif, termasuk sesi kuiz secara langsung, telah diaplikasikan untuk mengukuhkan kefahaman konsep serta meningkatkan penglibatan pelajar secara aktif. Dapatan maklum balas menunjukkan bahawa webinar ini dianggap sebagai sesi pembelajaran yang berimpak tinggi, sekali gus membuktikan keberkesanan kaedah penyampaian kreatif dalam memudahcara pemahaman pelajar terhadap topik matematik perniagaan yang kompleks.